Valokuvaus – mitä valokuvaus maksaa

Written by admin on 10 lokakuun, 2019 Categories: Professional photography for weddings

Valokuvaus on yksi parhaita keinoja tallentaa elettyä elämää. Vanhempien tai isovanhempien valokuvia katsellessa voi miettiä, millaista olisi, jos tuota aikakautta ei olisi tallennettu kuvin. Kuinka paljon vähemmän saisimme tuosta menneestä ajasta tietää, ja kuinka selkeästi kuvista näkee elämän muutokset vuosikymmenten saatossa.

Maailman muuttuessa ja digitalisoituessa valokuvauksen asema on säilynyt, vaikka välineet sekä kuvien tallennus- ja esitystavat ovat muuttuneet. Kuvia otetaan samaan tapaan kuin jo vuosisata sitten, ihmisiä ikuistetaan potretteihin ja aikakauden tapahtumia ja elämää kuvataan samoin kuin jo tuolloin.

Mutta missä hinnoissa ammattilaisten ottamat valokuvat ovat nykyisin, siitä otimme selvää. Entä tarvitsetko häiden kuvauksen rahoittamiseen vertailuapua Matchbanker -sivustolta, vai mahtuuko ammattilaisen palkkaaminen budjettiin muutenkin?

Miten valokuvien hinnat määräytyvät

Ammattilaisvalokuvaaja voi hinnoitella työnsä esimerkiksi pakettihinnalla, jolloin kiinteä hinta sisältää kaiken mahdollisen, kuten valmistelun, kuvaustyön ja matkakulut sekä kuvien käsittelyn. Yleensä esimerkiksi hääkuvausta varten valokuvaaja tekee tarjouksen kiinteästä pakettihinnasta. Hääkuvauksen hinta vaihtelee melkoisesti paikkakunnittain, eli pääkaupunkiseudulla hinnat ovat usein korkeammat kuin pienemmissä kaupungeissa. Yleisesti ottaen voi sanoa, että hääkuvauspaketin hinnat ovat noin tuhannesta eurosta ylöspäin.

Kuvaaja voi hinnoitella työnsä myös valmiiden kuvien lukumäärän perusteella. Tällainen hinnoittelu voi olla kyseessä esimerkiksi lapsikuvauksessa tai muussa potrettikuvauksessa, jossa kuvaukseen käytetty aika on rajattu ja päämäärä selkeä. Ensimmäisen kuvan hinta liikkuu yleensä 140-250 euron välillä (Journalistiliitto), ja lisäkuvat saa sitä edullisemmin.

Kolmas hinnoittelutapa on tuntiveloitus, ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun päämäärä ei ole täysin selkeä, vaan voi vaihdella tilanteen mukaan. Tällaista veloitusta voidaan käyttää esimerkiksi harrastekuvauksessa, tai vaikka kiinteistön myyntiin tarvittavien kuvien otossa. Tuntiveloituksen pohjana voidaan käyttää Journalistiliiton mukaista hinnoittelua, jossa tuntiveloituksen – 196 euroa per tunti – hinta sisältää tunnin kuvausta ja tunnin kuvankäsittelyä. Seuraavat tunnit ovat 105 euroa per tunti. Lisäksi kuvaaja laskuttaa yleensä matkakulut.

Koska nämä hinnat ovat Journalistiliiton suosituksia, ovat yksityiseen käyttöön tulevien kuvien hinnat yleensä näitä esimerkkejä jonkin verran edullisempia. Hinta ei välttämättä myöskään kerro valokuvaajan ammattitaidosta tai kuvien laadusta, vaan siihen vaikuttaa myös valokuvaajan työllisyystilanne ja se, minkälaisiin kuvaustöihin hän on keskittynyt.

Kommentit pois päältä artikkelissa Valokuvaus – mitä valokuvaus maksaa