Valokuvausharrastus – lisävarusteet kameraan

Written by admin on 10 lokakuun, 2019 Categories: 

Kun harrastuksena tai ammattina on valokuvaus, tulee kuvauslaitteistoon panostettua usein ajan myötä enemmänkin. Valokuvauksen ominaisuuksiin kuuluu, että kuvaajalla voi olla useampia erilaisia objektiiveja, samoin linssejä, jalustoja ja muita lisävarusteita. Niistä kukin on tarpeellinen omaan tarkoitukseensa. Usein tuleekin ihmeteltyä valokuvaajaystävien kalliita objektiivihankintoja, mutta intohimolla ei taida olla valokuvauksessa hintalappua.

Objektiivit ja telejatke

Objektiivi on kameran se osa, jolla on suurin merkitys kuvien lopputuloksen laadussa. Huonolla objektiivilla ei saa hyviä kuvia. Tämän vuoksi hyvään objektiiviin kannattaa panostaa, ja pidempään harrastaneilla tai ammatikseen valokuvausta tekevillä onkin yleensä useampia erikokoisia ja eri ominaisuuksilla varustettuja objektiiveja. Objektiivit eivät ole kaikille kameramalleille yhteensopivia, mutta objektiivien valmistajat tekevät usein samasta objektiivimallista usealle eri merkille yhteensopivia versioita.

Telejatke on lisävaruste, joka laitetaan kamerarungon ja objektiivin välille. Sen tarkoituksena on muuttaa polttoväliä. Mitä pidemmäksi polttoväli tulee, sitä kapeammaksi kuvakulma muuttuu ja sitä suuremmaksi objektiivi suurentaa kuvattavan kohteen. Lyhyt polttoväli puolestaan muuttaa kuvan laajakulmaksi, eli samaan kuvaan mahtuu enemmän kuvattavaa.

Telejatke yleensä heikentää kuvan laatua hieman, joten jos sellaisen hankkii, on siihen syytä panostaa hieman normaalia enemmän. Laadukkaalla telejatkeella laadun heikennys on vähäisempi. Myös objektiivin valovoima pienenee telejatketta käytettäessä. eikä sen käyttöä suositellakaan ihan edullisimpien objektiivien kanssa kuvattaessa. Telejatkeen käyttö saattaa vaikuttaa myös kameran automaattitarkennuksen toimintaan.

Suotimet

Objektiivin etureunassa on suodinkierteet, joihin voidaan hankkia kiinnitettäväksi erilaisia suotimia. Suotimien käytöllä voidaan kuvien laatua parantaa. Niiden avulla on mahdollista poistaa auringonvalon aiheuttamia varjostuksia tai korostaa tiettyjä värejä. Eri merkkisten ja eri mallisten kameroiden suodinkierteet ovat erikokoisia, joten niitä hankittaessa kannattaa aluksi varmistaa kierteiden mitta – eli suodinkierteen halkaisija.

Harmaasuodin säätelee kennolle menevän valon määrää. Jos esimerkiksi halutaan käyttää pitkää valotusaikaa kuvattaessa kirkkaalla säällä, auttaa suodin estämään kuvan ylivalottumisen. Pyöröpolarisaatiosuodin puolestaan vähentää heijastuksia kuvattaessa esimerkiksi ikkunan tai veden läpi. UV-suodin vähentää ultraviolettisäteilyn määrää, joka muuten pääsisi kennolle saakka.

Jalusta

Kamerajalusta on tärkeä apuväline, sillä sen avulla kamera pysyy tukevasti ja pidempiäkin aikoja paikallaan. Esimerkiksi kuvattaessa pitkällä valotusajalla on jalusta välttämätön. Jalustoja on paitsi perinteisiä kolmijalkaisia, myös esimerkiksi mustekalajalkaisia ja yksijalkaisia.

Kommentit pois päältä artikkelissa Valokuvausharrastus – lisävarusteet kameraan