Tapahtumien valokuvaus – hautajaiskuvaus

Written by admin on 10 lokakuun, 2019 Categories: 

Hautajaiskuvauksen merkitys

Hautajaiset ovat tunteikas ja melankolinen tilaisuus. Niistä jää harvoin vieraiden mieleen kovinkaan paljon, ainakaan heillä, joilla suru on voimakkaimmin läsnä. Tämän vuoksi hautajaisten kuvaus on tärkeää, jotta muistojen tueksi jäisi laadukas ja mahdollisimman kattava kooste tilaisuuden tapahtumista.

Valitettavan usein hautajaisten kuvaaminen jää satunnaisten hautajaisvieraiden otosten varaan. Toki näinkin jää muistoja tilaisuudesta, mutta ne voivat olla satunnaisia otoksia tietyistä tilanteista, ja kokonaisuus jää usein puuttumaan. Tällöin riittää runsaasti kuvia arkusta, siunaushetkestä ja hautaanlaskusta, samoin kuin kahvipöydästä ja mahdollisesta musiikkiesityksestä. Mutta yhtä usein puuttumaan jäävät kuvat vieraista, hautajaissaattueesta, keskusteluhetkistä, joissa muistellaan vainajaa, ja hautajaisten yleisestä hienostuneesta tunnelmasta.

Hautajaisten kuvaajaksi kannattaakin valita ammattilainen, jolla on kokemusta hautajaiskuvauksesta. Tällöin voidaan luottaa kuvaajan hienotunteisuuteen, ja hänellä on taito toimia taustalla ikäänkuin huomaamatta. Jos kuvaus halutaan hoitaa kuitenkin itse, ja joskus nopean aikataulun vuoksi se on myös ainoa vaihtoehto, on hyvä huomioida seuraavat seikat hautajaisten kuvauksessa.

Valmistautuminen on tärkeää

Jos vain on mahdollista, olisi kuvauspaikkoihin hyvä päästä tutustumaan etukäteen. Näin voi etukäteen suunnitella paikat, joissa saa kuvat tärkeistä hetkistä niin kirkossa, hautausmaalla kuin muistotilaisuudessa. Näin voi myös huomata jo etukäteen mahdolliset häiriötekijät, jotka eivät sovi hautajaiskuviin. Kenties kuvakulman voi valita, jotta ne jäävät pois kuvista, häiriötekijät voi poistaa kuvauksen ajaksi tai käsitellä kuvista pois jälkikäteen. Etukäteen paikkoihin tutustuminen poistaa myös mahdollisen eksymisen mahdollisuuden, ja myös pysäköintipaikat voi selvittää etukäteen.

Kameravarustuksen valmistelu on tärkeää. Akut ladataan täyteen, muistikortti laitetaan paikoilleen ja varmistetaan, että laitteistoa osataan käyttää. Asetukset laitetaan oikein hautajaiskuvausta varten ja kameran kello säädetään aikaan. Kaluston suojalaukkujen sopivuus tilaisuuteen varmistetaan, neonväriset laukut ja sopimattomat tarrat tai riipukkeet jätetään pois.

Kuvauspäivänä ajoissa liikkeelle

Hetki on ainutlaatuinen, eikä siitä parane myöhästyä, liikkeelle on lähdettävä siis hyvissä ajoin. Tilaisuus aloitetaan ajallaan, eikä sitä viivytetä jos kuvaaja puuttuu. Kun saavutaan paikalle, on hyvä varmistaa, että ollaan oikeassa tilaisuudessa. Hyvä olisi jos sisälle pääsee asettautumaan jo ennen vieraita. Hienotunteisuus tulee muistaa, eli kuvaajan tulisi olla tilaisuudessa mahdollisimman huomaamaton kameroineen.

Kommentit pois päältä artikkelissa Tapahtumien valokuvaus – hautajaiskuvaus