Päästä valo sisään ja säästä samalla energiaa

Written by admin on 14 lokakuun, 2019 Categories: Professional photography for weddings

Suurten lasipintojen asentaminen ei kuulosta tavalta säästää energiaa, ja tietenkin paksu ja hyvin eristetty seinä on kaikkein tehokkain tapa lämmön pitämiseen sisällä.

Mutta myös energiatehokas talo tarvitsee päivänvaloa ollakseen viihtyisä ja asuttava, ja tosiasia on, että oikealla lasilla ja sopivilla lisävarusteilla tavallisen seinän korvaaminen lasilla ei välttämättä aiheuta suurta energiahävikkiä, ainakaan jos tarkistat ja kunnostat samalla kaikki talon ikkunat. Voi jopa olla, että säästät lopulta energiaa.

Ikkunoiden tarkistaminen, tiivistäminen ja vaihtaminen voi tietysti olla suuri investointi, ja vaikka se kannattaakin pitkällä tähtäimellä, tarvitset kuitenkin pääomaa työn suorittamiseen. Siksi voi olla hyvä idea tarkastella rahoitusvaihtoehtoja jo suunnitteluvaiheessa. Helpoiten selvität erilaiset tarjolla olevat lainapalvelut sivuilla, jotka vertaavat eri lainanantajien tarjouksia tarpeidesi mukaan.

Inventoi U-arvot ja lämpövuodot

Ikkunoiden ja muiden lasipintojen suhteen on helppo vertailla vaihtoehtoja energianäkökulmasta tarkastelemalla niiden U-arvoja.

U-arvo eli lämmönläpäisykerroin mittaa sitä, kuinka hyvin ikkuna tai lasiliukuovi pitää lämmön talossa. Matalampi U-arvo tarkoittaa, että ikkuna on paremmin lämpöeristetty ja siksi taloudellisempi käytössä, mutta tietenkin myös ostohinnalla on merkitystä.

Nykyisten ikkunoiden U-arvon selvittäminen ei aina ole helppoa, mutta jos tiedät ikkunoiden valmistajan ja asennusajankohdan suurin piirtein, voit yleensä saada aika hyvän käsityksen asiasta.

Sitten on tärkeää olla tuijottamatta sokeasti U-arvoja. Mahdollisiin lämpövuotoihin vaikuttaa todella paljon se, miten ikkunat on asennettu. Mikään U-arvo maailmassa ei auta, jos asennustyö on tehty huolimattomasti.

Lämpövuodot raoista ja kylmäsilloista ylittävät energiatehokkaiden ikkunoiden mahdolliset säästöt, jos asennus on tehty huolimattomasti.

Tutki ensin talon nykyiset ikkunat. Yritä selvittää U-arvot ja tarkista, onko ikkunat asennettu oikein. Lämpökameran vuokraus voi olla hyvä tapa löytää nopeasti paikat, joista lämpöä vuotaa vähän tavallista enemmän.

Sitten kun tiedät enemmän, voit edetä mahdollisten ikkunanvaihtojen suunnitteluun.

Laske ikkunanvaihdon kustannukset ja käy läpi kokonaislaskelma

Kun inventaario on tehty, seuraava askel on tarkastella vaihtoehtoja ja tehdä laskelma siitä, mitä ikkunoiden vaihtaminen ja lasiseinän rakentaminen maksaa ja mitä se tarkoittaa energiankulutuksen kannalta.

Jos talon ikkunoilla on ikää pari vuosikymmentä, voi olla aika vaihtaa ne siitä yksinkertaisesta syystä, että ne alkavat olla vanhoja. Myös uudempien ikkunoiden vaihtaminen voi kuitenkin olla kannattavaa energian säästämiseksi riippuen parannusmahdollisuuksista.

Tee kaikesta kokonaislaskelma ja selvitä, mitä lainamahdollisuuksia on tarjolla ja mitkä niiden kustannukset ovat. Jos laskelma näyttää hyvältä, sijoitus voi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa, ja sitten budjetissasi on toivottavasti sijaa myös lasiseinälle.

Ei kommentteja artikkeliin Päästä valo sisään ja säästä samalla energiaa