Vain harva aloitteleva ammattivalokuvaaja ryhtyy välittömästi niittämään mainetta ainoastaan sosiaalisen median julkaisujen pohjalta, vaan todelliseen ammattimaailmaan siirtyäkseen on koottava hyvän näköinen portfolio, jota potentiaalisille työnantajille ja yhteistyökumppaneille voi tarvittaessa esitellä. Ammatikseen kuvaajaksi haluavalla on hyvä olla tiettyä silmää otolliselle kuvaustilanteelle ja miljöölle.
Ota matkailusta ilo irti – älä jätä kameraa kotiin
Jos olet usein tien päällä, on hyvä huomioida kaikki uudet ympäristöt potentiaalisina kohteina kuvauksille. Ulkomailla törmää usein maisemiin, joiden kuvaamiseen ei usein saa kotimaassa mahdollisuuksia. Kameraa onkin siis hyvä kantaa mukana minne menetkään. Jo Suomen maakunnissa matkustaessa löytää oivia tilaisuuksia maisemien ja arkkitehtuurin kuvaamiseen. Pääkaupunkimme ympäröivine kaupunkeineen tarjoaa inspiraatiota ja mielikuvituksekkaalle kuvaajalle voi löytyä silmää miellyttäviä muotoja, valoja ja varjoja jo majoittumisen yhteydessä. Esimerkiksi hotellit Helsinki ovat usein arkkitehtuuriltaan vanhoja ja näyttäviä, eikä niitä kannata missään nimessä ohittaa.
Älä tyydy keskinkertaiseen – ajattele laatikon ulkopuolelta
Studiossa kuvaaminen ei missään nimessä ole lasten leikkiä ja helppo laji. Portfoliossa olisi kuitenkin hyvä olla monenlaisia kuvia, olet sitten pyrkimässä studio-, tapahtuma- tai vaikka luontokuvaajaksi. Kiinnitä huomiota kiinnostavan näköisiin ihmisiin, rakennuksiin, värimaailmoihin, valaistuksiin ja siihen mitä pyrit kuvillasi ilmaisemaan. Kauneutta ja tunnelmaa voi ilmaista monella tavalla, eikä tapa aina ole perinteisin ja kohteen kannalta imartelevin.
Panosta kokonaisuuteen – kehitä oma tyylisi
Jokainen ottaa inspiraatiota jostain, se ei ole salaisuus. Älä kuitenkaan kopioi otoksiasi suoraan joltakin muulta, vaikka kyseessä olisikin ihailemasi valokuvaaja. Pyri sen sijaan erottumaan eduksesi uniikilla, vuosien saatossa kehittämälläsi tyylillä. Älä pelkää jättää porfoliostasi teoksia, joiden takana et voi ylpeänä seistä.