Valokuvauksessa käytettävä laitteisto sisältää useita eri osia, mutta jo ihan perusvarustuksella pääsee valokuvausharrastuksessa alkuun. Tässä artikkelissa käymme läpi perustarvikkeita, jotka ovat digitaalisessa valokuvauksessa välttämättömiä.
Kamerarunko
Digitaalikameran runko on itse kamera. Pokkarikameroihin kuuluu samaan runkoon kiinteästi salamalaite, akku ja objektiivi. Järjestelmäkamerassa nämä laitteet ovat kukin oma yksikkönsä, ja osia voi hankkia kutakin erikseen, kunhan varmistaa lisälaitteiden yhteensopivuuden rungon kanssa. Eri kameramerkkien laitteet eivät ole kaikki yhteensopivia keskenään, joten osia hankittaessa tulee varmistaa yhteensopivuus omaan kameraan.
Kameran rungon ydin on kenno, joka muodostaa kuvan. Kuva muodostuu pikseleistä, ja niiden määrä ilmoitetaan megapikseleinä. Yksi mega tarkoittaa miljoonaa pikseliä. Megapikselien määrä ei kuitenkaan kerro kuvanlaadusta, vaikka niin yleisesti uskotaankin. Ne kertovat siitä, kuinka suuria tulosteita kuvista voidaan tehdä.
Objektiivi
Objektiivi on linssi, jonka kautta muodostuu kuva kameran kennoon. Objektiivin laatu vaikuttaa suoraan kuvan laatuun, ja siihen kannattaa siis panostaa. Huonolla objektiivilla ei voi saada hyvälaatuisia kuvia. Järjestelmäkameraan on saatavilla erityyppisiä ja monenlaisia objektiiveja. Niiden eri ominaisuuksia ilmoitetaan polttovälin millimetreinä ja aukon koon f-arvona.
Salamalaite
Kuten pokkarikamerassa, niin myös järjestelmäkamerassa voi olla kiinteä salama, tai sitten siihen voi hankkia erillisen salamalaitteen. Erillinen salamalaite on kameran omaa salamalaitetta tehokkaampi. Salamalaitteissa on varsin tehokas valoteho, ja niiden tarjoama valaistus riittää myös kauempanakin olevaan kuvauskohteeseen. Erillisissä salamalaitteissa on kääntyvä pää, jonka avulla salama voidaan kohdistaa myös epäsuorasti kohteeseensa, esimerkiksi katon kautta.
Salamalaite kiinnitetään järjetelmäkameraan kameran päällä olevan salamakengän kautta. Sen avulla salamasta tarvittava valotus mitataan kameran linssin läpi, ja näin salama pystyy antamaan juuri sopivan valomäärän sovitettuna kuhunkin kuvaustilanteeseen.
Muistikortti
Digitaalikameroissa ei käytetä filmiä, vaan kuvat tallennetaan muistikortille josta ne voidaan sitten purkaa tietokoneella tai muulla päätteellä katsottavaksi ja muokattavaksi. Muistikorttien tallennuskapasiteetti ilmoitetaan gigatavuina. Muistikortteja on erityyppisiä, yleisimpiä ovat SD, CF, xD ja MS-kortit.
Akku
Yleisimmin järjestelmäkameroissa, ja myös useimmissa pokkarikameroissa käytetään ladattavia akkuja. Erillinen vara-akku on tarpeen, jos tarkoitus on kuvata enemmän tai pidempiä sessioita kerrallaan. Jos kamera on paristokäyttöinen, kannattaa ehdottomasti hankkia ladattavat AA-paristot, sillä kamerat ovat melkoisia virtasyöppöjä.